Kurser på Delsbostämman
Här hittar du Delsbostämmans kursutbud 2023 - Kurserna genomförs i samarbete med Bilda
Frågor besvaras av johanna.bolja@bilda.nu, 0651-565253.
OBS! För att delta på stämman efter kursen behöver du köpa en biljett till stämman
http://www.delsbostamman.nu/biljetter
Nybörjarkurs i gammeldans
Fredag 30 juni – 17-18
17-18 Nybröjarkurs i gammeldans med
Ines Hjalmarsson och Einar Assis
Kursen genomförs i samarbete med Bilda
Danskurs "polskor från Dalarna"
Lördag 1 juli – 13-16
På denna kurs fördjupar vi oss i olika polskedanstyper från Dalarna och jobbar med danstekniken för att få till en behaglig och skön dans. Kanske provar vi någon variant på gammeldans om suget finns! Kursen är en utmärkt chans till fördjupning för dig som dansat en del bygdedans och folkdans tidigare.
Ledare är de erfarna dansarna Torbjörn och Yvonne Sjöberg från Ludvika som bägge har stort silver i polskemärket och de syns som gästlärare på olika utbildningar i folklig pardans.
Du behöver ha dansat en del polska och kunna ta dig runt i polskedans för att vara med på denna kurs.
Sista anmälningsdag är 28 juni.
På dagen för kursen samlas alla kursdeltagare kl. 12.45 vid Kilalogen på Delsbo Forngård för att få instruktioner om vilken lokal kursen ska vara i.
Kursavgift faktureras före kursen.
Kursen anordnas av Studieförbundet Bilda.
Arrangering och samspel i folkmusikstil med Niklas Roswall
Lördag 1 juli – 13-16
Välkommen på kurs med Niklas Roswall på Delsbostämman! Här får du en chans att fördjupa dig arrangering och samspel - perfekt för dig som gillar att spela folkmusik tillsammans med andra, i små eller stora konstellationer.
På denna kurs får du lära dig några låtar och sedan arbeta fram ett arrangemang tillsammans med deltagarna gruppen. Du får lära dig att använda olika verktyg som till exempel tersstämma, riff, komp och bordun samt olika arrangemangsdelar som till exempel intro, outro och mellanspel. Vi kommer även att arbeta med samspel, hur man spelar tillsammans och vad man kan tänka på då. Kursen är öppen för alla instrument och man bör ha spelat några år.
Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa. Han arbetar sedan drygt 20 år tillbaka som frilansmusiker och spelar bl a med Ahlberg, Ek & Roswall, Året grupp på Folk & Världsmusikgalan 2016. Niklas har alltid tyckt om att spela stämmor och komp och han undervisar också i det på ESI och Kapells, där han även är kursledare.
På dagen för kursen samlas alla kursdeltagare kl. 12.45 vid Kilalogen på Delsbo Forngård för att få instruktioner om vilken lokal kursen ska vara i.
Kursavgift faktureras före kursen.
Kursen anordnas av Studieförbundet Bilda.
Låtar på gränsen med Anna-Karin Andersson
Lördag 1 juli – 13-16
Är du sugen på att fördjupa dig i låtar från Västsverige och Norge? Välkommen till låtkursen ”På gränsen” med spelmannen Anna-Karin Andersson under Delsbostämman.
På denna låtkurs får du möta Anna-Karin Andersson som kommer att lära ut låtar från Norge och Västsverige. Hennes repertoar består av pols från Røros och Glava, gangare från Setesdal, hurv från Särna, springleik med mera. Anna-Karin varvar låtspel med historia om musiken och dess ursprung. Vad har musiken från Norge och Värmland gemensamt? Vad är egentligen en hurv? Har traditionsmusiken några gränser?
Utlärningen kommer att ske på fiol och helt gehörsbaserad. Alla instrument är hjärtligt välkomna, men var bredd på att det blir mycket melodispel.
Anna-Karin är ursprunligen från Småland men nu boende i Malmö. Från de småländska slängpolskorna har hon förälskat sig i musiken från vårt grannland Norge och den norska folkmusiktraditionen har blivit hennes stora passion. På fiol och hardangerfela spelar hon allt från kärva Orsapolskor, flödande norska gangare till dansant värmlandspols. Med studier på Malungs folkhögskola och Världsmusikprogrammet i Göteborg i ryggsäcken har Anna-Karin en bred genrekunskap och traditionskännedom. Idag undervisar hon på både Skurups folkhögskola som fiol- och ensemblelärare på folkmusiklinjen, Trelleborg Kulturskola och arbetar som frilansmusiker.
Sista anmälningsdag 28 juni.
På dagen för kursen samlas alla kursdeltagare kl. 12.45 vid Kilalogen på Delsbo Forngård för att få instruktioner om vilken lokal kursen ska vara i.
Kursavgift faktureras före kursen.
Kursen görs av Studieförbundet Bilda.
Kulningskurs för ungdomar
Söndag 2 juli 10.30-12
Föreningen Unga Folkmusiker arrangerar en kulningskurs för ungdomar på Delsbostämman. Kursen är till för dig som är nyfiken på kulning, som aldrig har provat det och vill testa din röst tillsammans med ungdomar i din egen ålder.
Samling 10.15 vid Bönhuset. Därefter en kort promenad till en glänta i skogen där kursen äger rum.
Kursen är till för ungdomar mellan 15-25 år, och vi vill väldigt gärna att du blir medlem i FUF om du går kursen. Det är gratis, och här är länken för att bli medlem: http://ebas.folkyou.se/signups/index/11
Ledare är Ellen Almgren, folksångerska som studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Gammeldans-akut
Söndag 2 juli 16.30-18
Välkommen på en kortare danskurs på Delsbostämman med Anna Valsberg, en gammeldansakut för dig som vill lära dig grunderna i några av våra vanligaste gammeldanser!
Välkommen att under 1,5 h få prova på lite grunder i gammeldans inför stämmans alla olika dansgolv. Gammeldans är ett samlingsnamn på pardanserna som var populära redan före foxtroten, onestep och tango blev på modet. Till gammeldanserna brukar räknas schottis, polka, vals, snoa, mazurka och hambo. På denna kurs kommer du att få dansa schottis, polka och vals och kanske något mer.
Kursledare är Anna Valsberg från Järvsö, dansare och van pedagog som gillar dans i alla dess former men som gillar gammeldans och annan folklig dans alldeles extra mycket.
Kursavgift betalas på plats med swish (ej kontant betalning). Drop in i mån av plats.
Kurserna på Delsbostämman arrangeras av Studieförbundet Bilda.
Hälsingedanser med Erik och Barbro
Söndag 2 juli kl 14.30 på Serveringslogen
Kortkurs i Hälsingedanser med Erik och Barbro Olsson har blivit en fin och mycket omtyckt tradition på Delsbostämman. Erik och Barbro, som varit dansledare i Högs Gille sedan 1995, brinner för bevarandet av våra gamla pardanser deras karaktär.
De har bland annat medverkat och till viss del ansvarat för arbetet med dokumentationen av 36 Hälsingedanser, 1999
Delsbostämman
30 juni – 2 juli 2023