Hälsinglands Spelmansförbund presenterar: Tradtimme
Under en timme presenterar Hälsinglands Spelmansförbund några av landskapets framstående traditionsbärare. Ett unikt tillfälle att uppleva briljant solospel/sång.
Johanna Boestad Högberg, folksångerska från Bjuråker har fördjupat sig i de gamla koralerna från Gammalsvenskby i Ukraina. Det blev kärlek vid första ögonkastet. I detta korta framträdande får ni följa med på estlandssvenskarnas resa, från då till nu, och samtidigt lyssna till de fantastiska, snirkliga melodier som har överlevt inte bara en resa genom halva Europa, utan också 240 år!
Urban Andersson kommer från Delsbo, Hälsingland och arbetar som lärare i grundskolan. Han började spela dragspel vid 10- års ålder. Till en början bestod repertoaren av traditionell dragspelsmusik där Carl Jularbo var en stor förebild. Så småningom så väcktes intresset för låtspel på dragspel. Urban återfinns i flera olika konstellationer men främst i folkmusiktrion ”Rena Rama”, tillsammans med Anders Eriksson, fiol, Gottne och Håkan Olsson,fiol, Nacka.
Christer Häggmark är riksspelman med rötter i södra Ångermanland. Numera boende i Enånger söder om Hudiksvall. Hans musikaliska resa började 1979 då han lånade en fiol av vän till familjen. Storasyster Lotta hade börjat spela fiol flera år tidigare och gått med i spelmanslaget. Efter ett folkmusikläger i Haverö inspirerades syster Lotta att spela nyckelharpa, vilket ledde till att deras pappa byggde varsin åt dem. Reportoaren är både ångermanländsk, medelpadsk och jämtländsk. Dessutom var närvaron av spelmannen Jonas Röjås, under uppväxten i Härnösand, betydelsefull för att spridningen av bodalåtar i regionen. Spel till dans har varit en viktig del för Christer sedan början - att lära sig danserna blev viktigt för att ge stöd till dansarna genom spelet.
TRADTIMME från Spelkullen
16.00
Johanna Boestad - sång
Urban Andersson - dragspel
Christer Häggmark - fiol och nyckelharpa
Foto Johanna: Fredrik Söder
Foto Urban: Anna Nyberg
Foto Christer: Linda-Pauline Arousell